Рядък медальон с лика на император е сред ценните находки, открити

...
Рядък медальон с лика на император е сред ценните находки, открити
Коментари Харесай

Американско издание: Ценна находка е открита в България

Рядък медальон с лика на император е сред ценните находки, открити в римско гробище до село Нова Върбовка в България.

Това оповестява американското издание Neewsweek, като показва, че археологическите изследвания разкриват богат набор от артефакти, в това число украшения, монети и съдове от първата половина на III век.

През втората половина на първото хилядолетие прочие н. е. могъщото Одриско царство господства в района, където се намира през днешния ден България. Но през 46 година прочие н. е. това кралство е превзето от Римската империя, която ръководи няколко века.

Американското издание показва, че се базира на информация на Регионалния исторически музей във Велико Търново, и добавя, че артефактите са открити в два гроба от археолозите край Нова Върбовка.

В единия от гробовете е било положено дете на 1-2 години, а в другия двама възрастни – жена на към 45-49 години и мъж, който е бил на към 50-60 години, когато е умрял. Антропологичният разбор на останките допуска, че лицата от двата гроба най-вероятно са свързани и че детето е умряло преди родителите си.

Един от най-интригуващите артефакти, открити на мястото на погребението, е " необичаен и доста скъп " бронзов медальон, изобразяващ римския император Марк Аврелий Север, прочут като Каракала, управлявал от 198-217 година сл. Хр.

Медальонът е сечен в античния град Пергам в Мала Азия - територия, която в този момент е покрита от модерна Турция. Едната страна на медальона демонстрира сцена от визитата на императора в Пергам през 214 година сл. Хр., където той търси излекуване от гръко-римския господ на медицината Асклепий.

Медальонът е с висока стойност, само че заради огромните си размери не е употребен за ежедневна търговия.

В гроба на детето откривателите откриват няколко артефакта, в това число чифт дребни златни обеци, бижута от стъклени мъниста, керамичен съд, употребен за предпазване на вино, и два стъклени съда, употребявани за събиране на сълзите на опечалените.

В гроба на мъжа и дамата археолозите намират изящни златни обеци и висулка, наред с други артефакти.

Откриването на гробовете е било инцидентно - откакто лидер на трактор се блъснал във варовикова плоча, до момента в който орял равнища край Нова Върбовка. Мъжът съобщил за находката на кмета на селото, който след това уведомил полицията. Първоначално имало подозрения, че погребенията може да са свързани с престъпно дело.

След като е открито, че погребенията са от римската ера, археолозите стартират незабавни разкопки.

Смята се, че умрелите лица са били богати земевладелци, чието имение се е намирало в административната територия на Никополис пъкъл Иструм – античен римски град, ситуиран северно от днешно Велико Търново. Гробните им места са построени с тухла, камък и хоросан, с хоросанова мазилка от вътрешната страна, което съгласно откривателите, можели да си разрешават богатите.

Предишни проучвания демонстрират, че богатите земевладелци са живели в именията си през лятото и са се прибирали в Никополис пъкъл Иструм през зимата. Neewsweek разгласява и карта, която демонстрира местоположението на село Нова Върбовка и България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР